DANUBIUS
Centrul Internațional de Studii Avansate pentru fluvii-mări „DANUBIUS-RI”
DANUBIUS-RI, Centrul Internațional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluviu-Mare, este o inițiativă a României pentru dezvoltarea unei infrastructuri de cercetare distribuite, pan-europene, dedicată studiului integrativ al sistemelor fluviu-mare.
DANUBIUS-RI are ca obiectiv reunirea celei mai bune expertize existente și a facilităților de top din Europa, pentru a crea o rețea internațională care să înțeleagă, să caracterizeze și să gestioneze sistemele fluviu-mare la nivel global.
Acest proiect beneficiază de susținerea unui număr de state europene, printre care se numără Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania și Ucraina. Prin eforturile lor comune, aceste state contribuie la dezvoltarea și promovarea cercetării avansate în domeniul sistemelor fluviu-mare, cu impact asupra protecției și gestionării durabile a acestor ecosisteme vitale. Vizitati site-ul proiectului pentru mai multe informatii: https://www.danubius-ri.eu/
Evolutia proiectului DANUBIUS-RI
-
A fost realizat primul pas pentru obținerea DANUBIUS-ERIC
-
A fost acceptat pe foaia de parcurs (roadmap) ESFRI (European Strategy Forum for Research Infrastructure). Proiectul va fi pe foaia de parcurs ESFRI timp de 10 ani, timp în care infrastructura de cercetare va trebui să devină operaţională. Astfel, pentru a respecta angajamentele asumate de Guvernul României, componentele româneşti ale DANUBIUS-RI trebuie să fie operaţionale pâna în martie 2026.
In decembrie 2016 – Comisia Europeana a aprobat proiectul H2020-DANUBIUS-Preparatory Phase, cu 30 parteneri din 17 țări, prin care s-a urmărit aducerea DANUBIUS-RI la nivelul de maturitate cerut pentru începerea fazei de implementare ERIC (European Research Infrastructure Consortium -
Guvernul României l-a declarat “proiect strategic de importanţă naţională”
-
A fost declarat Proiect Fanion (Flagship) al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD)
Componentele infrastructurii DANUBIUS-RI din Romania:
Centrul de Coordonare Generală (Hub) al proiectului european, situat în Murighiol, județul Tulcea. Acesta va oferi conducere și coordonare pentru întreaga infrastructură de cercetare, precum și capacități științifice, educaționale și analitice cheie, funcționând și ca laborator pentru probele din Supersite-ul Delta Dunării.
Hub-ul are în componență laboratoare de cercetare. Hub-ul va include și facilitățile de colaborare cu alte proiecte și repere ESFRI cu care există un acord de utilizare a Supersite-ului Delta Dunării.
Motivația esentială în proiectarea Hub-ului a fost determinată de specificul activităților de cercetare a fenomenelor biologice aflate intr-o permanenta interdependență cu factorii de mediu prin metode moderne, fară a afecta mediul ambiant.
Funcționalitatea principală o constituie activitatea de cercetare specifică biosferei în sistemele fluvii-delte-mari (cu aplicare directa in arealul Delta Dunarii, ca un caz particular) intr-un câmp disciplinar de o larga diversitate. Se disting în acest plan, principalele ramuri de cercetare care cuprind activități din domeniul știintele vieții în biotopul Delta Dunării (reprezentativ pentru alte sisteme fluvii-delte-mari la nivel European si mondial), de stiințele pământului și de ecosisteme acvatice. Cladirea Hub-ului cu o suprafață construită desfasurata in jur de 15.500 mp este dimensionată ca având o capacitate de personal de cercetare și auxiliar de cca 130 persoane permanente precum și cca. 150 persoane cu caracter fluctuant (invitați, personal atras în perioadele de vârf de activitate, vizitatori
Hub-ul DANUBIUS-RI va juca un rol important și în furnizarea serviciilor DANUBIUS-RI. Serviciile DANUBIUS-RI constituie nucleul activităților infrastructurii. Acestea vor aborda nevoile unei game largi de părți interesate, printre care în primul rând cercetătorii, dar și factorii de decizie, autoritățile de mediu, întreprinderile și studenții.
Hub-ul este propus a fi o constructie verde cu suprafata de cca. 15.000 mp pe un teren aflat in administrarea INCDSB. Constructia are în componență o clădire multifuncțională (spații administrative, de conferințe si workshopuri, un centru IT ), două clădiri cu laboratoare de cercetare pentru științele vieții si ștințele pamântului – în total 17 laboratoare de cercetare echipate cu cele mai moderne echipamente între care există un flux logic de analiză a datelor și o trasabilitate a probelor, o clădire destinată cercetărilor în acvacultură și un mezocosm. Pentru construcția Hub-ului au fost luate toate avizele si acordurile solicitate prin certificatul de urbanism, în conformitate cu HG 907/2016.
Supersite-ul Deltei Dunării este cel mai important laborator natural complex din proiect, aflându-se în sistemul Dunăre-Delta Dunării- Marea Neagră .
Supersite-ul Deltei Dunării este compus din 7 stații de teren (Murighiol, Chilia Veche, Maliuc, Sulina, Jurilovca, Sf Gheorghe, Grindu) 16 zone de observare / 52 puncte de observare și foraje.
Supersite-ul Delta Dunării este un sistem de stații de teren și puncte de observare care oferă acces la întregul sistem Dunăre-Delta Dunării-Marea Neagră
Stațiile de teren(7) sunt baze pentru munca de teren, au facilități pentru prelucrarea și depozitarea probelor primare și are un rol în întreținerea punctelor de observare.
Laboratoarele stațiilor de teren din vor acoperi prelucrarea primară a probelor recoltate în teren. Pentru fiecare stație există de la una până la șase puncte de de observare, acestea au design tehnic multiplu și senzori multipli în fiecare locație care, pentru a acoperi întregul spectru de obiective științifice realizează măsurători repetate.
Selectarea locațiilor în scopul obținerii datelor și informațiilor științifice necesare studiului complex și interdisciplinar al sistemului conform agendei științifice DANUBIUS-RI și pentru fiecare locație au fost definite obiective științifice
Supersite-ul Deltei Dunării facilitează accesul către Dunărea de Jos și Marea Neagră. Investițiile în facilități științifice vor oferi baza dezvoltării capacității de cercetare interdisciplinară pentru studierea sistemului Dunărea de Jos – Delta Dunării – Marea Neagră.
Sistemul Dunare-Delta Dunării-Marea Neagră
Cu un bazin de peste 817.000 km2, străbate 10 țări și 4 capitale, fluviul Dunărea a jucat încă din secolul al VII-lea un rol economic important ca cale navigabilă și un rol cultural dincolo de acestea, acela de a sprijini dezvoltarea unor importante orașe europene precum: Regensburg și Ulm în Germania, Linz și Viena în Austria, Bratislava în Slovacia, Budapesta în Ungaria și Belgrad în Serbia.
Delta Dunarii este un muzeu al biodiversitatii dupa 30 de tipuri de ecosistem, este cel mai nou teren din Europa (creste cu 40 m in fiecare an) si a doua Deltă ca mărime din Europa după Delta Volgăi si a 23-a din lume (~5 800 km2).
Cercetătorii au identificat până în prezent 5.380 de specii: din Floră: 1.839 specii și faună 3.541 specii, este cea mai mare și compactă zonă de stuf din lume (240.000 ha) și cea mai bogată faună ornitologică din lume (mai mult de 250 de specii).
Marea Neagră are o suprafață de peste 430.000 km2 și este înconjurată de 6 țări: Bulgaria, România, Ucraina, Federația Rusă, Georgia și Turcia
Atât Marea Neagră, cât și fluviul Dunărea sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri ca fiind o rută majoră de navigație care leagă Asia și Europa, importanța lor geo-strategică fiind recunoscută și astăzi.