Istoric
Descoperă povestea INCDSB
Pe 11 decembrie 1996, sub conducerea dr. Maria Caloianu, INCDSB s-a format pe baza HG nr. 1317/11.12.1996 prin reorganizarea și fuziunea Institutului de Dezvoltare pentru Biologie București, Institutului de Cercetări Biologice Cluj-Napoca, Institutului de Cercetări Biologice Iași și Centrului de Cercetări Biologice „Stejarul” Piatra-Neamț. Clădirea anterioară a Laboratorului de Biologie a Dezvoltării, situată pe Splaiul Independenței nr. 296, găzduiește institutul.
INCDSB are o misiune amplă: să realizeze cercetări fundamentale și aplicate, dezvoltare și inovare în științele vieții și domenii conexe precum biomedicina/sănătatea, agricultura, nutriția, siguranța alimentară, mediul și biodiversitatea.
Scopul nostru este de a contribui prin colaborarea cu parteneri locali și internaționali, la studierea proceselor vitale și la oferirea de soluții durabile pentru provocările din domeniul mediului, sănătății, epuizării resurselor naturale, malnutriției și multe altele.
Evenimente cheie din istoria noastră
-
Departamentul Danubius
Departamentul a luat naștere cu scopul de a implementa proiectul DANUBIUS-RO, un element esențial al proiectului pan-european ESFRI, care se desfășoară în mai multe locații geografice.
Detalii -
Departamentul de Cercetări Arctice și Antarctice
Ca rezultat al discuțiilor dintre cele două organizații și reprezentantul legal al INCDSB, Academia Română și Ministerul Mediului s-au unit pentru a înființa Departamentul, conform deciziei lor comune.
-
Centru afiliat al ICGEB
Centrul Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie (ICGEB) este o instituție interguvernamentală distinctă, care are un impact semnificativ în domeniul biotehnologiei la nivel global prin excelența în cercetare, formare și transfer de cunoștințe către industrie. Autonomă din 1994, aceasta administrează peste 45 de laboratoare ultramoderne, la Trieste, Italia, New Delhi, India și Cape Town, Africa de Sud, și formează o rețea interactivă cu aproape 70 de state membre, operațiunile sale fiind aliniate la cele ale sistemului Națiunilor Unite. INCDSB are onoare sa fi fie recunoscut ca centru afiliat ICGEB datorită realizărilor sale remarcabile în domeniul științific.
Detalii -
Incubator Tehnologic și de Afaceri (ITA – BINNOTEH)
Incubatorul a fost creat cu scopul de a sprijini dezvoltarea sectorului privat în domeniul cercetării, promovând transferul inovațiilor și tehnologiilor rezultate din activitățile științifice ale INCDSB.
-
Departamentul de Bioinformatică
Departamentul de Bioinformatică a fost înființat și dezvoltat pentru a răspunde nevoilor institutului în domenii importante de cercetare și cerințelor europene.
-
Centrul de Bioanaliză
Ca urmare a performanțelor îmbunătățite în cercetare, Laboratorul de Biochimie Analitică al INCDSB a fost redenumit Centrul de Bioanaliză și a obținut finanțare pentru excelență ca parte a Programului Național de Evaluare a Centrelor de Excelență.
-
Extinderea INCDSB
INCDSB a fost extins prin integrarea Institutului Național de Biotehnologii, în baza HG nr. 1272/13.11.2002, aducând astfel biotehnologia în domeniul de activitate al institutului.
-
Centrul Internațional de Cercetare Delta Dunării
INCDSB a inițiat proiectul Centrului Internațional de Cercetare Delta Dunării prin preluarea administrativă a terenului pentru viitorul Centru de Cercetare din Murighiol, situat în satul Murighiol.
-
Perioada de colagen
Echipa de cercetători INCDSB a lucrat cu dăruire pentru a obține colagen hidrolizat la scară pilot într-un sistem de producție mică, care a fost ulterior utilizat pentru fabricarea bureților de colagen cu aplicații medicale, unguentelor dermato-cosmetice și altor produse derivate din colagen, atât în domeniul veterinar, cât și în cel uman.