Comunicat de Presă - ROICE 2015 s-a întors acasă!
Avem deosebita bucurie de a aduce la cunoștința publicului larg încheierea cu succes a Expediției Științifice Guvernamentale Românești în Antarctica – ROICE 2015, care a avut loc la Stația Antarctică King Sejong a Institutului Coreean pentru Cercetări Polare, din Insulele King George situate în vestul Antarcticii, în perioada 3 – 23 februarie 2015.
Această expediție inedită, unică, spectaculoasă, dar care a presupus și o pregătire științifică de un înalt profesionalism, a fost organizată de către Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB) București aflat în coordonarea Autorității Naționale de Cercetare Științifică și Inovare, în parteneriat cu Institutul Coreean pentru Cercetări Polare.
Cele două institute au semnat un Acord Cadru de colaborare pe o perioadă de 5 (cinci) ani în domeniul științelor polare – științele vieții.
În cadrul INCDSB, în anul 2014 a fost creat Departamentul de Cercetări Arctice și Antarctice prin decizie ministerială. Departamentul are misiunea de a întări aria de cercetare a pilonului Mediu și Biodiversitate, dar și de a contribui prin domeniul de specializare la dezvoltarea cercetărilor în științele polare.
Pentru a avea realizări notabile ce implică și recunoaștere internațională prin publicare în reviste de specialitate, accesul cercetătorilor în Antarctica a fost o prioritate pentru efectuarea studiilor în teren.
Scopul expediției a fost de investigare a ecosistemele Antarctice prin studierea comunităţilor microbiene din diverse habitate, în vederea identificării şi caracterizării microcosmosului specific acestor habitate. În egală măsură, s-a urmărit și studiat efectele și adaptările organismelor în medii extreme.
Echipa de cercetare este formată din Cristina PURCĂREA – Lider expediție, Cristian COMAN – Coordonator expediție, Corina IȚCUȘ – membru expediție.
Proiectul ROICE 2015 s-a desfășoarat sub conducerea și coordonarea științifică a Dr. Manuela Elisabeta SIDOROFF – Director General al INCDSB și Vicepreședinte al Comisiei Naționale pentru Cercetări Antarctice (CNCA) din Academia Română, precum și a Acad. Octavian POPESCU – Director al Institutul de Biologie București al Academiei Romane și Coordonator Științific pentru Științele Vieții al CNCA din cadrul Academiei Române.
Această acțiune a fost posibilă cu sprijinul Ministerului Educației și Cercetării Științifice / Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, precum și Ministerului Afacerilor Externe.
Biroul de presă al INCDSB
27.02.2015