Mergi la conținut

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice

Reuniunea Consultativă a Tratatului Antarctic și a Comitetului de Protecție a Mediului ATCM XLI - CEP XXI 2018

Cea de-a 41-a Reuniune Consultativă a Tratatului Antarcticii (ATCM XLI) și cea de-a 21-a Reuniune a Comitetului pentru Protecția Mediului (CEP XXI) au avut loc în Buenos Aires, Argentina, în perioada 13 – 18 mai 2018.
Reuniunea ATCM XLI a fost prezidată de Excelența sa, doamna Ambasador Maria Teresa Kralikas, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Cultelor al Argentinei.
Comitetul de Protecție a Mediului (CEP XXI) s-a întâlnit în perioada 13 – 15 mai 2018, întâlnire prezidată de dl. Ewan Mclvor (Australia).
Întâlnirile, au avut loc în Palacio San Martin, fiind organizate de Ministerul Afacerilor Externe și Cultelor al Argentinei, asistat în mod eficient de Secretariatul Tratatului Antarctic.
Participanți din 53 de țări, Părți ale Tratatului Antarctic, observatori și experți din organizații internaționale au fost invitați să participe la întâlnirea anuală.

ATCM_2018

Șeful delegației României a fost reprezentantul Ambasadei României la Buenos Aires, Excelența Sa, Doamna Ambasador al României în Argentina, Carmen Podgorean. Membru supleant a fost dr. Manuela Elisabeta Sidoroff, în calitate de Punct Național de Contact ATCM, Vicepreședinte al CNCA și Director General al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB).

ATCM_2018_1

Componența delegaţiei, obiectivele delegaţiei etc., au fost aprobate prin Memorandumul 1741/03.05.2018 propus de către Președintele Comisiei Naționale pentru Cercetări Antarctice a Academiei Române, avizat de către coordonatorul CNCA din cadrul Academiei Române – Acad. Cristian Hera și de către Ministrul de Externe Dipl. Teodor Meleşcanu.
Datorită unor modificări importante în agenda uzuală după cum era prevăzut inițial, cu ocazia ATCM XLI și CEP XXI, adunările s-au desfășurat cu un program redus, care nu le-a împiedicat să abordeze problemele cele mai relevante de pe agenda lor de lucru.
Discuțiile ATCM XLI și CEPXXI s-au focusat pe următoarele aspecte: activitatea Sistemului Tratatului Antarctic, bioprospectare biologică în Antarctica, inspecții în cadrul Tratatului Antarctic, trendul turismului și impactul asupra mediului în zonele aflate sub jurisdicția Tratatului Antarctic, ca și actualizarea Planului Strategic de Lucru Multianual.
În reuniunea Comitetului de Protecție a mediului (CEP) s-a discutat despre impactul activităților umane asupra mediului, inclusiv construcția de noi facilități, managementul turismului și operațiunile vehiculelor fără pilot; managementul ariilor protejate și rapoarte ale inspecțiilor pe aspecte de mediu.

Obiectivele României au fost axate pe următoarele direcții:
– Participare, ca parte nonconsultativă, la lucrările ATCM XLI care s-au desfășurat în concordanță cu agenda reuniunii și în care au fost adoptate măsuri, rezoluții, decizii și documente de importanță strategică pentru ATCM (ex. Planul de Lucru Strategic Multianual) conform raportului final;
– Prezentarea celor două documente informative, sub formă de IP (Informative Papers);
– Participare la lucrările CEP XXI (Comitetul de Protecție a Mediului);
– Realizarea de întâlniri cu actualii și potențialii parteneri.
Doamna Director General a INCDSB – dr. Manuela Elisabeta Sidoroff a avut discuții cu membrii delegației Institutului Coreean de Cercetări Polare (KOPRI) din Republica Coreea, în vederea continuării derulării acordului cadru, în mod special detalii referitoare la perioada 2018 – 2019.
De asemenea, au fost purtate discuții de către membrii delegației României în vederea inițierii unei colaborări cu Turcia, care se va materializa printr-un proiect comun tot în vara polară 2018 – 2019.
Întărirea cooperării dintre România și Argentina a fost urmărită a se realiza prin discuțiile dintre membrii celor două delegații, în vederea celor propuse anterior întâlnirii.
Lucrările ATCM XLI, 13-18 mai 2018, Buenos Aires, Argentina, s-au desfășurat având ca prioritate abordarea problemelor cuprinse în documentele de lucru (WP) și în Planul strategic de lucru multianual al ATCM (MYSWP), cu scopul de a completa Agenda prin asistarea ATCM în identificarea problemelor prioritare și sprijinirea unei funcționări mai eficiente.

ATCM_2018_2

Părțile au transmis felicitări pentru aniversarea a 60 de ani de la înființarea Comitetului Științific de Cercetări Antarctice (SCAR) și pentru a 30 cea aniversare a Consiliului Managerilor ai Programelor Naționale Antarctice (COMNAP), ambele organizații cheie ale Sistemului Tratatului Antarctic.
Părțile și-au exprimat recunoștința față de Argentina care a organizat ATCMXLI și CEP XXI, în circumstanțe extraordinare și o notificare atât de scurtă, precum și aprecierea pentru excelentele facilități puse la dispoziție pentru întâlnire.

Toate documentele adoptate pe parcursul reuniunii se regăsesc în Raportul final al ATCM XLI ce va fi pus pe pagina de ATS, după încheierea reuniunii, la adresa www.ats.aq.

Anul viitor, în 2019, Republica Cehă va fi prima dată gazdă a Reuniunii Consultative a Tratatului Antarctic (ATCM XLII), când se vor împlini 60 de ani de la semnarea Tratatului Antarctic.