Mergi la conținut

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice

Conferința Internațională BioHub 2022 "Științe Biologice - Provocări și Perspective", aniversarea a 25 de ani de la înființarea INCDSB

Cea de-a 25-a aniversare a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB) a fost marcată de Conferința internațională BioHub 2022 „Științe Biologice – Provocări și Perspective.”

Prima zi a evenimentului a avut loc la Academia Română, Sala Bibliotecii, în data de 15 noiembrie. La acest eveniment au participat cercetători din cadrul institutului și comunitatea academică, directori și cercetători aparținând altor institute naționale de cercetare, profesori universitari cât și agenţi economici parteneri. INCDSB a avut alături la acest eveniment, personalități marcante precum: Conf. Dr. Sorin – Valentin Costreie, Consilier de Stat pentru Educație și Cercetare în cadrul Cancelariei Primului Ministru, Andrei Alexandru, Secretar de Stat al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Acad. Nicolae Zanfir – Vicepreședinte al Academiei Române, Prof. Dr. Lawrence Banks – Director General ICGEB – Centrul Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie – Italia, Acad. Nicolae Panin – Președintele Secției de Științe Geonomice a Academiei Române, Acad. Dumitru Murariu – Președintele Comisiei Naționale de Cercetare Antarctică a Academiei Române.

Evenimentul a fost deschis de doamna Prof. Dr. Mihaela Păun, Director General al institutului care a prezentat oaspeților istoricul instituției precum și oportunitățile care l-au făcut să înflorească. Doamna Prof. Dr. Păun a adus un omagiu foștilor directori generali, președinților Consililui Științific; cercetătorilor cu rezultate remarcabile, mentorilor și nu în ultimul rând, personalului care a fost alături de acest institut de-a lungul anilor. Totodată, doamna director general a prezentat situația actuală, precum și abordarea strategică și direcțiile de dezvoltare ale institutului.

În cadrul cuvântărilor, invitații au evidențiat tenacitatea și implicarea institutului INCDSB în proiecte de top, punând accent pe rolul institutului de conducător în cadrul consorțiului pentru implementarea proiectului major – Centrul Internațional de Studii Avansate asupra Sistemelor Fluviu- Mare „DANUBIUS – RI ". Astfel, conf. Dr. Sorin – Valentin Costreie, a subliniat eforturile institutului, împreună cu partenerii proiectului DANUBIUS – RI, pentru realizarea celui de-al doilea mare proiect de cercetare al României.

În a doua parte a zilei, doamna dr. Simona Carmen Lițescu – Filipescu, președintele Consiliului Științific, a acordat premiile INCDSB pentru cei mai buni cercetători ai anului 2021, evidențiind interesul pentru cercetare – inovare în domenii strategice, precum și pentru sprijinirea tinerilor cercetători aflați la începutul carierei. Doamna Dr. Manuela Elisabeta Sidoroff a prezentat realizările Departamentului de Cercetări Arctice și Arctice, înființat în anul 2014 și a acordat diplome de merit, expediționarilor care au participat la Expedițiile Antarctice (ROICE).

Zilele următoare, evenimentul s-a desfășurat la sediul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Științe Biologice, cu prezentări dedicate diseminării rezultatelor în domeniul științelor biologice.

16.11.2022