Reforma sistemului românesc de cercetare - o prioritate pentru România
Directorul general al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Științe Biologice, doamna Prof. dr. Mihaela Marinela PĂUN, a participat în data de 06 iunie 2022, la o întâlnire de lucru inițiată de Ministerul cercetării, inovării și digitalizării, de domnul Ministru Sebastian – Ioan Burduja, pe tema reformelor din domeniu ce urmează să fie asumate de România, conform recomandărilor Comisiei Europene.
Întâlnirea a avut loc la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice din Râmnicu Vâlcea, unul dintre modele românești de excelență în domeniu.
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a pus în dezbatere publică Planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare IV (PN IV) – principalul instrument de implementare a Strategiei Naționale de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă (SNCISI) 2022-2027, prin care se asigură transparent și predictibil finanțarea sistemului național CDI pentru modernizarea, consolidarea excelenței și creșterea relevanței cercetării pentru economia românească. Documentele pe baza cărora au avut loc dezbaterile se găsesc la:
Domnul Sebastian – Ioan Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării a precizat în cadrul întâlnirii: „Cercetarea românească include exemple de excelență, cu rezultate la nivel internațional,… Este nevoie de o finanțare solidă, predictibilă, care să asigure păstrarea și promovarea cercetătorilor români de valoare în cadrul acestor institute din țară. Totodată, îmi doresc să vedem în anii următori un transfer accelerat al rezultatelor cercetării în economia reală, ceea ce va însemna șansa României de a se dezvolta și de a deveni mai competitivă pe termen mediu și lung…. Discuția a fost extrem de utilă, opiniile exprimate de reprezentanți ai Institutelor Naționale de Cercetare-Dezvoltare fiind vitale pentru definitivarea formei optime pentru Planul Național.”