Mergi la conținut

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice

Proiectul ROICE continuă în 2020

Antarctica (ROICE 2020)

http://www.roice.ro/

A patra Expediție Românească de Cercetare Științifică în Antarctica (ROICE 2020), organizată de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB) a început astăzi 02 ianuarie 2020, prin plecarea echipei spre Antarctica.

Expediția ROICE 2020 are loc în perioada 02 ianuarie – 04 februarie 2020, la stația Antarctică King Sejong a Institutului Coreean pentru Cercetări Polare (KOPRI) aflată pe Insula King George din vestul Antarcticii și are la bază Acordului Cadru dintre INCDSB și KOPRI.

ROICE 2020
Echipa ROICE 2020 la plecarea de pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București, România

Obiective ştiinţifice:

Obiectivele ROICE 2020 se înscriu în domeniile Ştiinţelor Vieţii şi a Geoştiinţelor (paleoclimatologie) acoperite de Programul Naţional de Cercetări Antarctice 2014 – 2020 şi de Programul SCAR şi au fost aprobate de partenerii coreeni.
Aceste obiective sunt:
1. Investigarea calităţii apei Oceanului Antarctic, urmărindu-se identificarea de potenţiali compuşi poluanţi (ex. compuşi de degradare a plasticului, reziduuri petroliere etc.);
2. Caracterizarea chimică a zăpezii/gheţii cu scopul stabilirii de corelaţii între aceasta şi structura comunităţilor de microorganisme;
3. Investigarea diversităţii microbiene ca indicator potenţial al transferului aerian al microorganismelor;
4. Izolarea şi caracterizarea microorganismelor adaptate la temperaturi extreme din zăpadă, gheaţă, apă de mare cu scopul izolării de tulpini cu potenţiale aplicaţii bionanotehnologice;
5. Evaluarea impactului pe care îl au schimbările climatice şi mai precis retragerea calotei glaciare antarctice asupra comunităţilor microbiene incluse în gheaţă.
În plus, se va urmări şi impactul condiţiilor extreme (frig, efort, adâncime) asupra organismului uman şi asupra comportamentului membrilor expediţiei.

Sponsorii expediţiei ROICE 2020 sunt:
loreal
https://www.analytik-jena.com/
http://www.ambro.ro/
http://www.filarabiomed.ro/