Mergi la conținut

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice

Pune România din nou pe harta Antarcticii! #SprijinăExpediția

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB), în colaborare cu Societatea Română de Bioinginerie și Biotehnologie (SRBB), te invită să sprijini viitoarea noastră expediție în Antarctica, care va trimite patru cercetători în 2025. Deși România nu are încă o stație de cercetare și nici un program național pentru cercetările antarctice, noi ne-am dedicat explorării acestui continent unde am organizat deja patru expediții științifice de succes.

România are o moștenire semnificativă în explorarea Antarcticii, începând cu reputatul biolog Emil Racoviță, primul biolog român care a participat la o expediție Antarctică. Continuăm această tradiție și dorim să contribuim la eforturile colective de încetinire a încălzirii globale.

De ce sunt importante expedițiile?

Expedițiile științifice în Antarctica joacă un rol esențial în înțelegerea și încetinirea schimbărilor climatice la nivel global. Prin studierea gheții antarctice și permafrostului, cercetătorii pot analiza compoziția atmosferei de-a lungul mileniilor, obținând date vitale despre evoluția climatului și tendințele viitoare. De asemenea, prin studierea microorganismelor din gheață, apă și sol pot înțelege gradul de poluare și efectul shimbărilor climatice asupra continentului Alb, schimbări ce afectează întreaga planetă. Aceste informații sunt cruciale pentru dezvoltarea modelelor climatice care ajută la formularea politicilor de mediu și la implementarea măsurilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. În plus, monitorizarea stratului de gheață și a schimbărilor în ecosistemele antarctice oferă indicii despre ritmul și impactul încălzirii globale, contribuind la eforturile internaționale de încetinire a acestor procese.

Pe lângă aspectul științific, expedițiile în Antarctica au un impact semnificativ asupra conștientizării publicului despre importanța conservării mediului. Descoperirile și observațiile făcute de cercetători sunt comunicate publicului prin mass-media, documentare și publicații științifice, sensibilizând opinia publică cu privire la urgența problemelor climatice. Acest proces educațional poate duce la schimbări în comportamentul uman, promovând adoptarea unor practici mai sustenabile și responsabile din punct de vedere ecologic. Astfel, expedițiile științifice în Antarctica nu doar că avansează cunoașterea științifică, dar joacă și un rol crucial în mobilizarea acțiunii globale împotriva schimbărilor climatice.

Cum poți contribui?

Cu sprijinul tău, putem influența viitorul cercetărilor românești în Antarctica. În 2025, intenționăm să trimitem patru cercetători atât în partea de vest, pe Insula King George, Peninsula Barton, unde avem un acord de cooperare cu Institutul Coreean pentru Științe Polare (KOPRI), cât și în alte regiuni prin identificarea de noi parteneri. Costurile unei astfel de expediții sunt de aproximativ 7.000 de euro per cercetător.

Fii parte din această aventură științifică și ajută-ne să continuăm explorarea și protejarea Antarcticii distribuind acest articol pe rețelele favorite de social-media! #SprijinăExpediția

Donează acum prin intermediul Societății Române de Bioinginerie și Biotehnologie și susține viitorul cercetărilor românești în Antarctica!

Persoanele fizice care doresc să sprijine financiar expediția o pot face prin efectuarea unei donații prin transfer bancar în contul SRBB de mai jos, menționând “Antarctica” în câmpul de detalii:

Societatea Română de Bioinginerie și Biotehnologie
CIF 13601169, Strada Gheorghe Polizu nr. 1, sector 1, București
Cont: RO43BRDE410SV21174054100

Persoanele juridice care doresc să colaboreze cu noi ne pot contacta la adresa iris.tusa@incdsb.ro.