Mergi la conținut

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice

ROICE 2019 s-a întors acasă!

În data de 15 martie, ora 10:30 a fost organizat la sediul Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB) un eveniment mediatic privind încheierea cu succes a „Expediției Românești de Cercetare Științifică în Antarctica – ROICE 2019”.

ROICE 2019 este cea de-a treia Expediție ROICE – la Stația King Sejong a Institutului Coreei pentru Cercetări Polare (KOPRI), Insula King George, Peninsula Barton din vestul Antarcticii. Expeditia s-a desfășurat în perioada 17 ianuarie – 15 februarie 2019 în baza acordului încheiat între INCDSB și KOPRI, pe o durată de 5 (cinci) ani, (2015 – 2020).

La eveniment, din partea Ministerului Cercetării și Inovării a participat domnul Secretar de Stat Prof. Lucian Puiu Georgescu, din partea Ministerului Mediului, doamna consilier Nela Miaută, punct de contact CEP pe Romania, din partea Academiei Române, a Comisiei Naționale pentru Cercetări Antarctice (CNCA), a participat domnul Președinte Acad. Dumitru Murariu, domnul Acad. Nicolae Panin și doamna Secretar Științific dr. Cristina Purcărea.

Deschiderea evenimentului a fost făcută de doamna Director General a INCDSB, Manuela Elisabeta Sidoroff, Vicepreședinte al CNCA, care a prezentat membrii echipei ROICE (dr. Cristian Coman – lider științific al expediției, dr. Corina Ițcuș și dr. Iris Maria Tușa – membre ale expediției), realizările stiințifice ale echipei expediționare precum și perspectiva ca România, prin INCDSB, să se implice mai departe în domeniul cercetărilor Antarctice. Au urmat prezentări despre cercetările actuale si de perspectivă ale expeditionarilor, despre modul de organizare al activitaților la centrul KOPRI din Insula King George.

Au fost proiectate filme cu activitățile de cercetare în teren și laborator din Antarctica, au avut loc discuții pe marginea subiectelor expuse cu ocazia evenimentului.

Membrii CNCA au făcut referiri la necesitatea găsirii de soluții astfel încât să se deschidă posibilitatea participării cercetătorilor din mai multe arii de cercetare in zona Antarcticii.

Diplome_ROICE_2019

În încheierea evenimentului, domnul Secretar de Stat Prof. Lucian Puiu Georgescu a felicitat cercetătorii expediționari ROICE 2019 și a înmânat acestora din partea Ministerului Cercetării și Inovării, diplome de excelență.

Biroul de presă al INDCSB/ 15.03.2019